Juice Cleanse

Amerika heeft een nieuwe manier ontdekt om het ongezonde lichaam te reinigen en weer vitaal te maken: een kuur van 1-5 dagen met enkel heldere sappen.

Zelf geperste sinaasappelsap, of sinaasappelsap uit concentraat in pak zijn producten die we al jaren kennen. Verse vruchtensappen hebben de afgelopen jaren een opmars gemaakt en domineren tegenwoordig het koelvak in de supermarkt. Nieuwe technologieën zoals pascalisatie en purepulse dragen daar aan bij. Momenteel is Evolution Fresh de populairste sappenproducent van Amerika en vooral de groentendrankjes zijn in opkomst.

Bedrijven als Suja en The Juice Cleanse positioneren gefilterde sappen van groenten en fruit als manier om het lichaam te reinigen. Door 1-5 dagen lang, dagelijks enkel een speciaal samengestelde set van sappen te drinken, krijgt het lichaam een reset. Het zou alle toxines uit het lichaam moeten wassen en het spijsverteringssysteem rust moeten geven met alle gunstige gevolgen vandien.

Een gemiddeld drankje bevat tien stengels selderij, een komkommer, een halve krop groene sla, een citroen, water, een kwart krop romeinse sla, een handje spinazie, drie bladeren groene kool, drie bladeren boerenkool, twee bladeren snijbiet, wat peterselie, een hint mint en een hint gember. De voedingswaarden die daarbij horen:

Een set komt uit op 550 kcal per dag en dat is ongeveer een kwart van wat de gemiddelde vrouw nodig heeft en een vijfde voor de gemiddelde man. De energie komt vrijwel geheel uit de suikers in het fruit en het dieet bevat vrijwel geen vezel, omdat de sappen worden gefilterd.

Wetenschappelijk is er niets aangetoond over de claims die deze bedrijven maken. Een dag enkel sappen drinken kan volgens ons helemaal geen kwaad en bovendien zien de ‘juice cleansers’ er lekker uit. Een keer 5 dagen ‘kuren’ zal naar onze verwachting een gezond mens ook geen schade aanrichten. Daarbij kunnen we zo ook eens stilstaan bij de hoeveelheen voedsel die we in het Westen dagelijks naar binnen werken. Zie het als een soort periode van vasten. Wel valt te bediscussiëren of suiker de gewenste bron is van energie in deze periode, omdat insuline het hongergevoel kan blijven voeden.

 

written by

The author didn‘t add any Information to his profile yet.